Kesää (ja lomaa) odotellessa

torstai 20. helmikuuta 2014

Olen jo pitkään haikaillut meksikoon, mutta budjetti (ja aikataulu) ei taida vielä pitkään aikaan antaa periksi. Onneksi matkailla voi kotoakin, jos vaan tyytyy siihen, että matka rajoittuu makumaailmaan.

Meksikolainen ruoka kiinnostaa minua monesta syystä, mutta päällimmäisenä taitaa olla ruoan kotikutoisuus. Meksikolainen on rustiikkista lohturuokaa, jossa luotetaan pitkän haudutusajan ja tuoreiden ainesosien yhdistelmään. Tähän mennessä olen päässyt kokeilemaan meksikolaista ruokaa lähinnä Patronan, Taco Niton ja Chanticon tacojen muodossa, joten tuntui luontevalta aloittaa tutulta pohjalta.

Meksikossa porsas on kunkku, ja niin meillä kotonakin. Selaimessa kirjanmerkittyjen reseptien joukkoon on vähitellen kertynyt possureseptejä sen verran, että niille piti luoda oma kansionsa (niille, ja mutakakun eri mutaatioille). Ykkösena kokeilulistalla oli pitkään carnitas, eli porsaanliha joka kypsytetään hitaasti omassa rasvassaan. Resepti on oikeastaan aika nerokas, sillä lihaan saa aivan älyttömän paljon makua todella pienellä vaivalla.

Carnitas-resepti on alkuperäisin smitten kitchenin, ja ananassalsa taas on Patronassa nautitun kaiman inspiroima.





Carnitas
(neljälle)

700 g sian kassleria
1/2 dl tuoretta appelsiinimehua
1/4 dl tuoretta limettimehua (n. 2
limettiä)
2 – 3 valkosipulinkynttä kuorittuna
ja murskattuna
1 tl juustokuminaa
1 tl cayennepippuria
1 tl merisuolaa (tai maun mukaan)

Ananassalsa
1/4 ananas
1/2 punasipuli tai 1 kevätsipuli
1 punainen chili
1/2 limetin kuoriraaste ja mehu
suolaa
(korianteria)

Tarjoiluun: tortillalettuja, avokadoa ja ohueksi viipaloituja retiisejä


Pilko kassler reiluiksi paloiksi ja laita se pataan. Lisää appelsiinin ja limetin mehu, valkosipuli, juustokumina, suola ja sen verran vettä, että lihat peittyvät kokonaan. Kiehauta ja laske lämpö miedolle. Hauduta ilman kantta kaksi tuntia.

Tee salsa: Kuori ananas ja pilko se pieniksi kuutioiksi. Pilko myös sipulit, chili ja halutessasi nippu tuoretta korianteria. Sekoita ainekset kulhossa ja mausta suolalla ja vastapuristetulla limetin mehulla ja kuoriraasteella. Peitä ja siirrä salsa maustumaan jääkaappiin.

Kahden tunnin kuluttua nosta lihapadan lämpöä ja jatka kypsentämistä välillä sekoitellen n. 35 minuuttia tai kunnes kaikki neste on haihtunut. Anna lihan ruskistua reunoiltaan padan pohjalle irronneessa rasvassa. Sekoita vain tarvittaessa.

Kun liha on ruskistunut, tarjoile lämmitetyiltä tortillaletuilta ananassalsan, avokadon ja retiisien kera.

1 kommentti :