Kanaa vartaissa

torstai 19. kesäkuuta 2014

Vietin vuoden 2008-2009 vaihto-opiskelijana Japanissa, ja vaikka en kaikkea japanilaista ruokaa oppinutkaan rakastamaan, ovat tietyt ruokalajit kuitenkin jäänyt mieleeni kummittelemaan. Suomessa japanilaisen ruoan tuntemus rajoituu usein sushiin, joka maukkaudestaan huolimatta edustaa vain murto-osaa japanilaisesta keittiöstä. Mausteisen ruoan ystävälle Japani saattaa olla hiukan masentava kohde (lempiravintolani maassa olivat joko intialaisia, korealaisia tai thaimaalaisia), mutta grilliruoan he kyllä taitavat.

Japanissa osataan kalan lisäksi myös kanan valmistus erittäin hyvin, ja maasta löytyy jopa kokonaisia ravintolaketjuja jotka ovat omistautuneet tarjoamaan kanaa eri muodoissa. Tavallisimpia ruokalajeja on yakitori, eli grillivartaaseen pujotetut kanan koipireisipalat, joita sivellään grillaamisen aikana makealla kastikkeella. Näitä vartaita löytyy nykyään suomestakin monesta paikasta, mutta juuri palattuani Japanista ainoa tapa saada yakitoria oli valmistaa ruoka itse.

Yakitori toimii todella hyvin kuuman kesäpäivän grilliruoaksi, mutta kana valmistuu tarvittaessa myös paistinpannussa tai uunissa. Ratkaisevinta on hyvä kastike ja oikean lihan valinta: tähän ruokaan on ehdottomasti käytettävä rasvaisempia koipireisipaloja eikä rintafilettä, muuten lihasta tulee kuivaa.




 焼き鳥 (yakitori)
(kahdelle)

n. 400 g kanan koipireisipaloja (tai paistisuikaleita)
grillivartaita
4 rkl sakea (tai kuivaa sherryä/valkoviiniä)
6 rkl soijakastiketta
11/2 rkl miriniä (japanilaista riisiviiniä)
1 rkl sokeria

puolikas sitruuna lohkottuna
(riisiä tarjoiluun)

Aloita viipaloimalla kanan koipireisipalat noin 2 cm levyisiksi suikaleiksi. Pilko myös kevätsipuli 2 cm pituisiksi pötköiksi. Pujota kanapalat grillivartaisiin tiukasti toisiinsa kiinni, ja aseta noin joka kolmannen palasen jälkeen väliin pilkottu kevätsipuli.

Tee seuraavaksi yakitorikastike. Mittaa pieneen kattilaan sake, soijakastike, mirin ja sokeri. Kiehauta ja
anna poreilla miedolla lämmöllä 5–6 minuuttia, kunnes sokeri on liuennut nesteeseen ja kastike on hieman paksumpaa. Ota pois lämmöltä.

Lämmitä paistinpannu tai grilli oikein kuumaksi, ja paista vartaita 2-3 minuuttia puoleltaan. Poista
pannulta/grilliltä, sivele yakitorikastikkeella ja jatka paistamista.Toista prosessi vielä pari kertaa, kunnes kana on kypsää ja kullanruskeaa (hiljennä tarvittaessa lämpöä). Kypsymiseen menee noin 15 minuuttia.

Tarjoa kanavartaat sitruunalohkojen ja riisin kera.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti